torstai 27. joulukuuta 2012

Jämälankapipo osa 2

Joulukalenterin vuoksi minulle on kerääntynyt varastoon joitakin esittelemättömiä juttuja. Pitää nyt blogata niitä pois, sillä puikot on jouluna taas suihkineet varsin tiukkaan tahtiin. Saatuani tietää, että Ukkosesta tulee setä ensi kesänä, hillitsin itseni noin kuukauden ajan. Jouluna sitten annoin itselleni luvan ryhtyä kokeilemaan niitä kaikkia pieniä suloisia ohjeita, joita olen vuosien varrella varastoinut. Tässä kun on vielä viitisen kuukautta aikaa, voi hyvinkin käydä niin, että lapsiparka saa äitiyspakkauksen lisäksi myös jonkun neulepakkauksen. Kohtuullisuus ei ole ikinä oikein kuulunut hyveisiini.

Tosiaan itselleni tein jämälangoista ison ja ihanan takaa roikkuvan pipon. Minulla ei ollut edes mitään ohjetta, aloitin neulomisen päälaelta ja tein silmämääräisesti kivan kokoisen pipon.


Kuukausi sitten ulkomailla ollessani minulla oli reissussa mukana pari kerää puuvillalankaa. Niistä syntyi yhteensä kolme pipoa Jorvin sairaalan pipokeräykseen.


-Nna-




tiistai 25. joulukuuta 2012

Joulupäivän meiningit

Aatto tuli vietettyä perinteisissä merkeissä. Olimme Ukkosen kanssa joululounaalla vanhempieni luona ja illaksi tulimme sitten kotiin. Pukki muisti jälleen yltäkylläisesti meitä. Saimme valtavan määrän valkoista Teemaa ja minulle pukki toi Olympus pen mini kameran. Nyt olemme miniäsiskoni kanssa kamerasamiksia valkoisten minijärkkäreidemme kanssa.

Yksi mielenkiintoisimmista lahjoista oli ystävämme Elinan askartelema kori. Tuo on tehty ilmeisesti ihan vain narusta liimaamalla. Käsityöharrastelijana minun piti tietenkin heti sitä väännellä ja käännellä. Mietin myös, miten tuollaisen voisi tehdä itse. Malli kun on vähän linnunpesää muistuttava, eli kapenee tuonne ylöspäin. Hetken jo harkitsin ilmapallon puhaltamista ja sen päälle askartelua, sen kun voisi sitten puhkaista pois. Joka tapauksessa tuo on hieno kuin mikä!


Tänä vuonna en tehnyt itse paketteihin juuri mitään. Kummitytölle lähti kuitenkin valkoiset säärystimet. Hänellä on vähemmän paksut jalat kuin minulla, nämä on kuvattu omissani.


-Nna-

maanantai 24. joulukuuta 2012

24. joulukuuta, Korkkitontu

Oikein hyvää jouluaattoa itse kullekkin blogiin eksyneelle. Vielä tälläinen viimehetken askarteluvinkki, jos vaikka aika tahtoo käydä pitkäksi pukkia odotellessa. Viinipullon korkeista, askarteluhuovasta ja pumpulista voi tehdä pikkuriikkisiä tonttuja. Nämä ovat autenttisia todisteita siitä, kuinka ne kestävät vuodesta toiseen. Minä tai pikkuveljeni on nuo joskus lapsena askarrellut. Loppuun vielä oma lempparijoulubiisini, Leevi and the Leavingsin Joulukertomus.


-Nna-

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

23. joulukuuta, Korurasia

Kaupat on täynnä mitä erilaisempia rasioita. Kun ystävämme Puutyötyttö valmistui, sai hän kimppalahjana korun, mikä oli teetetty tutulla korusepällä. Meidän tehtäväksi jäi hankkia sille rasia. Ostimme puisen laatikon, jonka olisi voinut tietysti vaikka maalata, mutta jätimme sein aivan käsittelemättömäksi.

Sisälle ompelin valkoisesta satiinista pohjan kokoisen suorakaiteen, jonka sisälle laitoin palan solumuovia. Leikkasin kulmiin "viillot" ja käsittelin reunat siksak-ompeleella. Näin koru pysyy hyvin paikoillaan rasiassa.



Koska rasia oli melko syvä, tein vielä pohjalle tyynyn samaisesta kankaasta, jotta koru tulisi paremmin esille. Tyynyn sisälle pohjale laitoin palan kovaa muovia, jolloin se pysyy hyvin pohjalla ja pitää muotonsa.. Solumuovi ja muovi oli nyysitty Ukkosen kameralaukun väliseinästä.


-Nna-

lauantai 22. joulukuuta 2012

22. joulukuuta, Ranteenlämmittimet

Itse en ole oikein ymmärtänyt ranteenlämmittimien ideaa, mutta kaimani tykkää niistä. Niipä neuloin hänelle sellaiset katsoen ohjetta Virveriikan blogista. Ja taas kerran väitän, että nämä on oikeasti hieman fiksumman näköiset, kuin mitä itse omasta kädestä kuvaa ottaen näyttää. Lankana on Novitan Florica ja puikot taisivat olla numeroa 3.


-Nna-

perjantai 21. joulukuuta 2012

21. joulukuuta, Vuokaleipä

Minun piti kätevänä emäntänä pyöräyttää jouluksi täydellinen vuokaleipä ja laittaa sitten tänne blogiin tälläinen tunnelmallinen kuva, missä vuokaleipäni on kauniin kullanruskeana odottamassa syömistä. Todellisuudessa kuitenkin leipäni tahtoi hajota käsiin, heti kun sitä leikkasi. Joulupöydässä jokainen olisi sitten voinut napsia murusia omalle lautaselleen ja saada ne vielä fiksusti suuhunsa.


Jouduin turvautumaan vippaskonsteihin.. Ukkonen toi kerran ikeasta tuollaisen brödmix paketin ja nyt tässä epätoivon hetkellä päätin turvautua siihen turvallisessa Ikea-keittiössämme.


Maustettu joululeipä
1/2 pakettia Ikean Brödmixiä
3 dl vettä
1 tl fenkolia
1 tl kuminaa
1 tl pomeranssinkuorta
2 rkl hunajaa
10 g kuivattua omenaa
40 g cashewpähkinöitä

Murskaa cashewpähkinät, silppua omenat ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 3 dl 40 asteista vettä, johon on sekoitettu hunaja. Kohota 20 min tai kauemminkin jos jaksat odottaa. Paista 200 asteessa 60 min.


Lopputuloksesta tuli yllättävän hyvä. Leipä on hyvin rouheista. Itse voisin kuvitella syöväni tätä yön pikkutunneilla sillin kanssa höystettynä.

-Nna-


torstai 20. joulukuuta 2012

20. joulukuuta, risutähti

Kerrran istuessamme viinipullon kanssa Kaislassa, bongasin sieltä risutähden. Olen käynyt tuossa baarissa siitä asti kun olen tullut täysi-ikäiseksi, mutten ollut kiinnittänyt siihen huomiota. Minusta se oli todella nätti ja varmaan tuollainen olisi helppo tehdä itsekkin.

Kuvannut Ukkonen

-Nna-





keskiviikko 19. joulukuuta 2012

19. joulukuuta, Noppapussi

Halusin kokeilla jotain uutta neulerintamalla. Niinpä päätin opetelle tekemään konttineulosta, mitä olin jo pidemmän aikaa ihmetellyt. Käspaikan sivuilta löysin siihen ohjeen. Koska en vielä tässä vaiheessa keksinyt, kuinka neulominen toimisi "ympyrässä" kuten, vaikka lapasen suussa, päätin neuloa jotain jonka voi tehdä tasossa. Päädyin neulomaan noppapussin, tein ensin suorakaiteen, jonka ompelin sivuista kiinni. Lopuksi poimin silmukoita niin, että sain neulottua joustinneuleisen varren pussukkaan. Jos jotakuta ihmetyttää, mihin noppapussia käytetään, niin pöytäroolipelaajilla on usein monia erilaisia noppia pelejä varten.



-Nna-

tiistai 18. joulukuuta 2012

18. joulukuuta, Joulusuklaat

Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka ei kamalasti välitä joulun konvehtirasioista. Yleensä siinä on pari mistä tykkää, osa sellaisia kyllähän näitä syö ja loput on sellaisia yök, jotka jäävät pyörimään. Niinpä olin kovin ilahtuntu viime jouluna, kun saimme Dahlialta suklaata, jonka hän oli itse maustanut pähkinöillä, mustikoilla ja muilla herkuilla. Jos en käsittänyt ihan väärin, niin suklaa oli sulatettu, lisätty "roskat" sekaan, laitettu levyksi ja siitä sitten paloiteltu pusseihin.


-Nna-

maanantai 17. joulukuuta 2012

17. joulukuuta, vauvan tossut

Sukat on suosikkineuleitani joulupakettiin. Ihan pienimmille teen kuitenkin mielummin tossuja, kuin sukkia. Vauvan tossuihinkin on lukuisia ohjeita, näihin yksiin katsoin ohjetta Novitan sivuilta.


-Nna-

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

16. joulukuuta, Valopurkki

Anopillani on kaikkea kaunista kotonaan. Joku vuosi hän oli askarrellut spraymaalilla värjätyistä mustikanvarvuista ja jouluvaloista koristeen. Kuva on siis otettu joku joulu anoppilassa. Kuva ei nyt oikein tee oikeutta tuolle, se oli luonossa oikein kaunis.


lauantai 15. joulukuuta 2012

15. joulukuuta, Pannunalunen

Pannunaluset menevät taas tähän sarjaan helppoa ja käytännöllistä. Niiden teossakin on vain mielikuvitus rajana. Itse tyydyin perinteiseen malliin, joten virkkasin kaksinkertaisella langalla 4 koukulla tuollaisen ympyrän omista lempiväreistäni.


-Nna-

perjantai 14. joulukuuta 2012

14. joulukuuta, Erilainen maustekakku



Kuten aikaisemmin tuli todettua, maustekakku kuuluu mielestäni jouluiseen kahvipöytään. Joskus voi revitellä ja kokeilla jotain uutta.


Erilainen maustekakku

200 g kookosmaitoa
1 banaani
3 rkl unikonsiemeniä

100g voita
2 kananmunaa

1,25 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl pomeranssin kuorta
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

Keitä banaani, unikonsiemenet ja kookosmaito kivaksi mössöksi. Lisää joukkoon voi ja anna jäähtyä jonkin aikaa. Lisää joukkoon munat. Lopuksi lisää varovaisesti joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista 175 asteessa noin 45 min tai kunnes taikina ei tartu tikkuun tökkäistäessä.  

-Nna-

torstai 13. joulukuuta 2012

13. joulukuuta, Yrttipurkki

Itse ainakin innostuin syksyllä valtavasti säilömisestä. Omia kuivattuja yrttejä voi laittaa nättiin purkkiin ja askarrella asianmukaisen etiketin. Koska omani on vain kotikäytössä ja tiedän mitä siellä on, en laiskuuksissani ole siihen mitään kirjoitellut.


-Nna-

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

12. joulukuuta, Herrasmiehen harmaat

Miesten sukkiin löytyy huomattavasti vähemmän kivoja malleja, kuin naisille. Ullaneuleen sivuilta kuitenkin bongasin ohjeen Herrasmiehen harmaisiin.  Mallineulos on helppo, sukat syntyvät nopeasti ja silti niissä on pientä vaihtelua geneeriseen villlasukkaan.



-Nna-




tiistai 11. joulukuuta 2012

11. joulukuuta, Joulukortti

Jos kaipaa vaihtelua perinteisille korttipohjan päälle askarrelluille joulukorteille, voi leikellä paperista haluamansalaisen kuvion ja liimata sen toiselle paperille. Näin lopputulos on jykevämpi. Tällä tavoin on helppo valmistaa paketti- ja postikortteja.


-Nna-

maanantai 10. joulukuuta 2012

10. joulukuuta, Ohrahelmipuuro

Pidän kovasti joulupuurosta. Jos haluaa välillä vaihtelua, voi puuron keittää ohrasta. Jos on kärsimätön (niin kuin minä), voi puuron keittää ohrahelmistä, jotka kypsenevät ohraryynejä nopeammin.


Ohrahelmipuuro
1 litra täysmaitoa
3 dl ohrahelmiä
suolaa

Keitä ohrahelmiä maidossa noin 20 min hissukseen. Mausta suolalla. Anna vetäytyä vielä hetki ennen tarjoamista.

-Nna-




sunnuntai 9. joulukuuta 2012

9. joulukuuta, Pannumyssy

Meillä juodaan melko paljon teetä. Etenkin jos on vieraita, tykkään hauduttaa teen valmiiksi pannussa. Jotta se pysyy lämpimänä, on  hyvä käyttää pannumyssyä. Pannumyssyhän voi olla millainen tahansa. Tämän ompelin leikkaamalla kolme samanmuotoista kappaletta ja ompelemalla ne tuollaiseksi hupuksi. Välissä on ns. villavatiini lämpöä pitämässä ja sisällä on sitten vielä yksi kangas vuorikankaana.


-Nna-



lauantai 8. joulukuuta 2012

8. joulukuuta, Paljettikämmekkäät

Jokin pikkutyttö sisälläni ihastuu aina välillä kaikkeen kimaltavaan ja "hienoon". Aivan tavallisiin kämmekkäisiin tai muihin neuleisiin saa erilaista näköä ja fiilistä paljeteilla. Nykyäänhän löytyy lankojakin, missä niitä valmiiksi on. Itse ompelin nuo muutamat aivan manuaalisesti paikoilleen.


Jätin nämä syksyllä ystäväni vanhempien mökille, missä olimme viikonloppua viettämässä. Tarina kertoo, että ystäväni äiti ihastui näihin kovin. Toivon, että nämä ovat päätyneet sinne sitten käyttöön ja hyvään kotiin.


-Nna-

perjantai 7. joulukuuta 2012

7. joulukuuta, Avaimenperä

Avaimenperä on tavara, jota ainakin itse käytän paljon uhraamatta sille juurikaan ajatusta. Tämä minun askartelema avaimenperä on hyvin yksinkertainen, kun piti saada joku tunniste naapureiden vara-avaimille. Käyttämällä vähän mielikuvitusta, siitähän voi tehdä millaisen tahansa.


-Nna-

torstai 6. joulukuuta 2012

6. joulukuuta, Pystyraitasukat

Tykkään katsoa itsenäisyyspäivänä linnan juhlia hyvässä seurassa. Silloin sopiva käsityö on jotain helppoa ja yksinkertaista. Jos haluaa tehdä pystyraitaiset sukat, helppo keino on neuloa ensin aina-oikein-neuletta tasona. Silmukoita luodaan sen verran, minkä pituiset varret sukkiin halutaan, Kuvassa olevissa on 35 s. Kun pituus yltää pohkeen ympärille, ompele reunat yhteen, jolloin syntyy putki, jonka alareunasta voi poimia silmukat kantapään ja jalkaterän neulomista varten. Loppu tehdään aivan kuten perussukka.



-Nna-

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

5. joulukuuta, Mausteinen puolukkakakku

Minun joulumakuihin liittyy erilaiset maustekakut. Tutuimpia on piimä- ja taatelikakku, mutta välillä haluan kokeilla jotain muutakin. Jaakko Kolmosen ja Veijo Vanamon kirjasta leivotaan yhdessä löysin reseptin mausteiseen puolukkakakkuun.



Mausteinen puolukkakakku

4,5 dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
2 tl soodaa
2 dl puolukkasurvosta
2 dl ruokakermaa
1 dl voisulaa

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa. Kaada joukkoon puolukkasurvos, kananmunat, kerma ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun vuokdaan. Paista kakku 175 asteen lämmössä noin 60-70 min. Kakku säilyy kauan tuoreena.

-Nna-

tiistai 4. joulukuuta 2012

4. joulukuuta, Avaimenreikäkaulaliina

Tutustuin vasta aivan hiljattain tähän klassiseen avaimenreikäkaulaliinaan. Se on helppo, nopea ja yksinkertainen neulottava pukinkonttiin pikkuisille tai vaikka nukkevauvan kaulaa lämmittämään. Ohjetta katsoin Ullaneuleen sivuilta.


-Nna-

maanantai 3. joulukuuta 2012

3. joulukuuta, Keksipurkki

Usein katselen ympärilleni ja härskisti kopioin toisten hyviä ideoita. Saimme viime jouluna Dahlialta lahjaksi jouluisaksi koristellun keksipurkin. Kaikkien joulumakujen keskellä suklaapaloja sisältäneet keksit olivat virkistävää vaihtelua ja katosivat kumman nopeasti.



-Nna-

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

2. joulukuuta, Tiskikukka

Kuten edellisinä vuosina on käynyt ilmi, olen käytännöllisten lahjojen ystävä. Tiskirätit on kulutustavaraa, jotka on jotain itse tehtyä ja syntyvät nopeasti. Netti on pullollaan erillaisia malleja ja langan värin voi valita saajansa mukaiseksi. Tämä tiskikukka on syntynyt Tintin blogissa olleella ohjeella.



-Nna-

lauantai 1. joulukuuta 2012

1. joulukuuta Paperitähti

Ensimmäinen päivä joulukuuta ja aika avata eka luukku joulukalenterista. Itse tykkään aloittaa jouluvalmistelut jo ajoissa asioilla, jotka eivät ole ihan selkeästi vain joulujuttuja, kuten vaikka joulutontut. Olen bongannut näitä paperisia tähtiä useista paikoista. Se ei ole mikään ihme, nimittäin näiden askartelu on todella helppoa. Esimerkiksi Käspaikan sivuilta löytyy vinkkiä paperitähden askarteluun.

Edit: Ajattelin tähän lisäillä myös itselleni mieleisiä joulukalenterilinksuja, jos niitä tulee vastaan. Ilahduin nimittäin jo niin kovasti, kun yhdestä blogista bongasin, että Katvealueen joulukalenteri on täällä taas. Myös Drops oli avannut oman kalenterinsa.


-Nna-