lauantai 22. maaliskuuta 2014

Tyrnijuustokakkua ja kevätpäiviä

Vauvan tilkkupeitosta jäi paloja yli, joista tein ruokapöytäämme kaitaliinan. Laitoin alapuolelle myös kankaan, jolloin säästyin reunojen erilliseltä kääntämiseltä.


Sain eilen ystävältäni (toinen kaasoni) ruusuja, jotka olivat aivan minun värisiä. Olenkin nautiskellut tässä lisääntyvästä valosta ja ihanista väreistä.


Tilkkuilusta innostuneena tein vielä itselleni kangaskassin. Tässäkin on tehty ensin tilkkukassi, joka on sitten vuorattu toisella kankaalla.


Sitten se paras juttu, tyrnijuustokakku. Kävimme kesällä kaasoystäväni kanssa keräämässä tyrniä, jolloin erottelin marjoista mehut ja kiinteät osat. Mehun pakastin jääpalamuotissa kivoiksi paloiksi. Kakusta tuli todella hyvää, en ole tehnyt hetkeen mitään näin hyvää makeaa juttua. Ohjeen löysin Tarun taikakakut blogista ja tein alkuperäiseen ohjeeseen hieman muutoksia. En mm. tiedä minkä kokoinen tuo irtopohjavuokamme on, joten muuttelin määriä hieman mututuntumalla.


Tyrnijuustokakku

Pohja:
180 g kaurakeksejä
90 g voita

Murskaa keksit ja lisää siihen sulatettu voi. Itse laitoin keksit muovipussiin ja "ajelin" niiden yli pulikalla, jolloin murska jäi hieman karkeaksi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja laitan jääkaappiin jäähtymään täytteen tekemisen ajaksi.

Täyte:
2 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1,25 dl laimentamatonta tyrnimehua
1,5 dl sokeria
3 tl vanilijasokeria
5 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja lisää siihen sokerit. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Ota mehusta pari rkl sivuun ja sekoita loput mehut vaahdon joukkoon. Kiehauta mehu, sulata siihen liivatelehdet ja kaada ohuena nauhana sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja anna jäähtyä jääkaapissa ainakin tunti ennen kiilteen lisäämistä.

Kiille:
1 dl laimentamatonta tyrnimehua
1 dl vettä
2 rkl sokeria
2 liivatelehteä

Laita liivetelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita muut ainekset keskenään. Ota jälleen pieni määrä nestettä erikseen, joka kiehautetaan ja johon sulatetaan liivatelehdet. Lisää liiveteseos ohuena nauhana sekoittaen muun nesteen joukkoon. Kaada kiille kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 h, mielellään yön yli.

-Nna-

3 kommenttia:

  1. Hyvänen aika miten pirtsakka liina ja laukku.
    Herkulliselta vaikuttaa tuo reesepti. Pakko kokeilla.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  2. Kivat keväiset värit tilkkutöissä ja kakku on syötävän hyvän näköistä.

    VastaaPoista
  3. Ihanan värikästä. Harmi, kun täällä ei tyrniä kasva (tai on sitä kaupungin istuttamaa, mutta sitä ei saa poimia).

    VastaaPoista