Sitten varsinaiseen aiheeseeen. Hääpäivänämme kutsuimme meille muutaman vieraan syömään. Halusin tehdä jotain mitä en yleensä tee, joten päädyin kokeilemaan juustokohokasta. Koska siihen meni pelkkiä valkuaisia, piti jälkkäriksi keksiä jotain, mihin käytetään keltuaisia. Yllättäen Safkaa-kirjasta löytyi siihenkin ratkaisu Sabayonin ja marjojen muodossa.
Kohokas voi olla myös illan ohjelmanumero. Istuimme kaasoni kanssa uunin edessä tuijottamassa niiden paisumista ja poksumista uunissa. Valitettavasti mokomat alkoivat vähän lässähtämään heti kun ne otti pois sieltä. Itseasiassa tuo kulhossa oleva kohokas pysyi kaikista parhaiten koossa, mikä oli mielestäni vähän yllättävää.
Juustokohokas
0,5 dl jauhoja
voita
1 dl maitoa
2 dl kermaa
3-4dl gryere raastetta
suolaa
muskottipähkinää
6 valkuaista
Kuullota jauhot voissa ja lisää maito+kerma koko ajan seosta
sekoittaen. Annan jäähtyä jonkin aikaa ja lisää juusto. Vaahdosta valkuaiset kovaksi
vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto ”juustokastikkeen” joukkoon. Paista uunissa
185 asteessa noin 20-30 min. astian koosta riippuen.
Sabayon ja marjoja
6 keltuaista
1 dl hienoa sokeria
1 dl valkoviiniä
marjoja
Kuumenna kattilassa vettä. Sekoita kevyesti keskenään keltuaiset ja sokeri isossa kulhossa, lisää valkoviini. Laita kulho kuuma vettä sisältävän kattilan päälle, pidä huoli, ettei kulhon pohja osu veteen. Sekoita vispilällä seosta koko ajan, noin viisi minuuttia, pohjaa myöten. Massa kypsyy ja sakenee pikkuhiljaa ja siitä tulee kuohkea ja paksu. Nosta pois lämmöltä.
Laita sesongin marjoja (itse käytin ronskisti vain etukäteen jääkaapissa sulatettuja pakastemarjoja) uuninkestävään vuokaan, lusikoi päälle sabayonkastike. Gratinoi gillivastuksen alla tai kuumassa uunissa (250 astetta) muutama minuutti, kunnes pinta tummuu kauniisti. Tarjoile heti.
-Nna-
Ovatpa kohonneet mahtavasti. :)
VastaaPoistaOlen aina luullut, että kohokkaiden valmistus tai koholla pitäminen on vaikeaa.
VastaaPoista