torstai 12. helmikuuta 2015

Maissivelli

Tälleen 4 kk äitiyskokemuksen jälkeen minusta tuntuu, että nykyään on vallalla sellainen "kuka on paras äiti"-kilpailu. Heti alkuun voin kertoa, etten ole kovin menestynyt siinä kilpailussa, koska aloittelemme nyt kiinteisiin ruokiin totuttelua näin 4 kk iässä. Tämänhetkisten suositusten mukaan kiinteiden maistelu voidaan aloittaa yksilöllisesti aikaisintaan 4 ja viimeistään 6 kk iässä. Paremmat äidit tietenkin vain imettäisivät siihen 6 kk ikään asti. Olen saanut ihan tuntemattomilta äideiltä kommenttia livenä "aika aikaisin.." ja "minä en kyllä noin pienelle olisi vielä antanut."

Meillä on nyt vajaa viikko totuteltu kiinteisiin maistelemalla maissivelliä. Ensin ihan sitä kaupan versiota, mutta nyt olen siirtynyt tekemään vellin itse. Ja kolmena iltana kun olen omatekoista velliä antanut, Pirpana on nukkunut 8-9 h putkeen, herännyt tissille ja jatkanut vielä unia. Siitä ei ole kauaa, kun haaveilin, jospa saisin nukkua edes yhden yön kokonaan. Nyt niitä on jo kolme peräkkäin.

Ohje maissivelliin:
0,25 dl maissijauhoja
0,75 dl vettä
2 dl äidinmaitoa tai korviketta

Vispaa maissijauhot kylmään veteen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Jäähdytä maissipuuro, lisää joukkoon maito vispaten. Jos jää klönttejä, voi seoksen käyttää vielä blenderin kautta, jotta se tulee paremmin tuttipullosta lävitse.  Äm/korvikkeenhan saa lämmittää vain kerran, jonka vuoksi olen lisännyt sen kylmään puuroon. Meillä yhdestä satsista tätä saa 2,5-3 annosta. Säilytän ylimääräiset jääkaapissa odottamassa.

-Nna-

6 kommenttia:

 1. "Ennenvanhaan" vauvoille alettiin antaa lisäruokaa jo kolmen kuukauden iässä... :)

  VastaaPoista
 2. Niinpä, vatsa täynnä nukuttaa hyvin :) Sitäpaitsi jokainen äiti tuntee oman vauvansa parhaiten.

  VastaaPoista
 3. Heh, teki niin tai näin niin syyllisyys taitaa kalvaa.. Meillä aloitettiin kiinteät juurikin lähempänä 6kk ikää, eikä edes sosein vaan sormiruokaillen, kokonaisina ruokapaloina -hui kamala ;) -. En koskaan törmännyt kerhossa, perhekahvilassa tai muskarissa KEHENKÄÄN toiseen, joka olisi toiminut samoin. Sain kuulla loputtomasti, että ei noin "isolle" maito enää riitä (ja kyllä, silti meilläkin 4kk iässä nukuttiin yöt putkeen).. Noista suosituksista huolimatta jopa neuvolassa ihmeteltiin, miksi emme halunneet aloittaa kiinteitä vielä 4 tai edes 5kk iässä. Kyllä silloin itseäkin epävarmuus kalvoi silloin tällöin, mutta nykyään olen jo vilpittömän tyytyväinen siihen, että valittiin tämä tie.

  Tällä halusin sanoa: Lastenkasvatus on siitä jännää puuhaa, että vaikka lähes kaikki tunnustavat, ettei ole olemassa sitä the yhtä oikeaa tapaa, silti aina tuntuu joku muu tietävän sinua paremmin, mikä toimii juuri teillä parhaiten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja se tärkein: luota itseesi.

   Poista
  2. Meillä on neuvolassa tosi kiva terkkari joka totesi, ettei kiinteiden aloituksella ole kiirettä, kun pirpana kasvaa niin hyvin. Sanoi, että voidaan aloittaa ne kun meistä tuntuu hyvältä, kuitenkin viimeistään siinä 6 kk iässä. :)

   Poista
 4. Hei, ihan piti näin kolmen pienen lapsen kokemuksella kommenttia laittaa. Todellakin toiset äidit ovat joskus uskomattoman julmia toisille samassa tilanteessa oleville äideille. Jos ei mitään muuta keksitä sanoa, näpäytetään joku monimerkityksinen kommenntti jota hormooneissaan ja enemmän ja vähemmän väsynyt äiti saattaa jäädä miettimään ja mielensä pahoittaa. Missä on tuki ja ymmärrys. Syöminen ja nukkuminen ovat niitä top issue juttuja. Se on harmillista, sillä lapset ovat yksilöitä ja erilaisia. Toiselle on hyväksi aloittaa kiinteät aiemmin kuin toiselle. Tai antaa lisämaitoa jne. Normaali ja terve äiti ja isä osaavat kyllä tulkita lastaan ja toimia sen mukaan. Oikeaa tietoa näistä asioista on saatavilla kyllä. Omat ovat aloitelleet kiinteät noin viiden kuukauden iässä ja nukkumiseen ei juuri ole ollut vaikutusta. Toiset ovat nukkuneet paremmin kuin toiset, tekipä melkein mitä tahansa. Rinnalta kaksi ensimmäistä lähtivät kerrasta oma-alotteisesti 10 kk iässä. Illalla ei tiennyt, että tässä se on nyt viimeinen imetys. Aamulla ei kelvannut enää �� ja nyt vuosi ja kolmen kuukauden ikäinen ei mitään merkkiä osoita rinnalta lähdöstä.... Hänen kohdallaan meidän vähän erikoinen neuvolan täti kysyi ensimmäisellä nla käynnillä että puhuiko ne synnärillä kiinteiden aloittamisesta! Meinasin, että jospa tässä joku viikko ees maidolla menisi �� luota vaan itseesi ja toimi sen mukaan. Yritetään jättää ilkeämieliset kommentit aivan omaan arvoonsa ja keskitytään siihen pääasiaan eli omaan ihanaan pienokaiseen �� Ihanaa kevättä teille!
  Sikurinen

  VastaaPoista