sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Voikukka-raparperisima

Nokkosten myötä innostuin myös muusta luonnosta löytyvistä kasveista. Voikukkien hyötykäyttö on minulle aivan uusi juttu. Löysin ohjeen voikukkamehuun ja siitä se ajatus sitten taas lähti. Tuloksena on ihana kupliva kesäjuoma, joka ei ole kuitenkaan maistu aivan perinteiselle vappusimalle.


Voikukka-raparperisima

400 g raparperia
200 g voikukan keltaisia terälehtiä
2 sitruunaa
250 g sokeria
250 g fariinisokeria
4 l vettä
1/5 tl tuorehiivaa
sokeria, rusinoita

Pese ja viipaloi raparperi. Laita kattilaan raparperipalat ja vesi. Anna kiehua 10 min. Poista voikukan kukinnoista vihreä osa, niin, että jäljelle jää vain keltaiset terälehdet. Pese sitruunat, purista niistä mehu ja viipaloi kuoret palasiksi. Kaada kiehuva vesi ja raparperit sitruunaviipaleiden ja voikukkien päälle. Lisää joukkoon myös sitruunamehu. Anna nesteen jäähtyä ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan. Siivilöi seuraavana päivästä nesteestä kaikki kiinteä materiaali pois. Loppu onkin kuin perinteisestä vappusimasta.

Kiehauta noin puolet nesteestä ja kaada sokerin päälle niin, että sokeri sulaa. Sekoita loput nesteestä joukkoon. Kun neste on käden lämpöistä, lisää joukkoon hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Laita pulloihin pohjalle hieman sokeria ja pari rusinaa. Anna käydä jääkaapissa noin viikon ajan, kunnes rusinat ovat nousseet pintaan. Laita korkki vain löyhästi kiinni ja päästä välillä painetta pois, jotta pullo ei räjähdä.

-Nna-

1 kommentti: